MBTA Mattapan Vestibule

When the City of Boston announced its Public Space Invitational - a civic design competition that challenged applicants to conceptualize projects that have the potential to reimagine and enhance our public spaces in Boston, the seven winning projects were selected for their creative use of public space that will have an immediate impact while upgrading the functionality of the public space.  Sasaki Architects of Watertown, MA, one of the area's most proficient and dynamic firms, was selected to transform two Mattapan MBTA bus vestibules through their concept "Radiant Forest."  White Light produced 27 sections of high-resolution printed clear vinyl featuring an abstract leaf pattern simulating a rainforest canopy.  These sections of vinyl were then applied to the inside of the vestibule glass to create the sense that patrons of the MBTA were waiting beneath a shroud of sun-dappled leaves while waiting for their bus to arrive. The designs were developed by the Sasaki Architects team of Chris Freda, Ryan Collier, Jhanea Williams, and Anthony Lawson and are intended to transform the Mattapan bus station platform into a dynamic and delightful work of art that celebrates the shelter utility with an array of translucent-colored screens just beneath the glass panels that form the station's covering. The screens will be designed and printed to evoke the sensation of standing beneath a canopy of trees with green and yellow patterns filtering light. ​